Matarengi Marknad

Marknaden 2015

Home »  Nyhet »  Marknaden 2015

Marknaden 2015

On juli 15, 2015, Posted by , In Nyhet,Okategoriserade, With Kommentarer inaktiverade för Marknaden 2015

Årets marknad är över, gatan är städad, materialet är återlämnat och det dags att börja summera och analysera årets marknad.

Årets hemvändardagar i Koivumaa blev dåligt genomförda och vi höll ej vad vi lovade måste vi konstatera. Vi ber deltagarna om ursäkt för detta. Trots detta var flertalet nöjda och sa att det var jättekul.

Tivolit höll vad de lovade och kom med fler karuseller än tidigare. Ett stort antal besökare kunde också räknas in.

Marknadsscenen program kunde genomföras och alla framträdande var lyckade. Roger Q och Lena C skötte sin roll som presentatörer och lekledare på ett utmärkt sätt. De man kunde önska var att fler sökt sig till marknadsscenen som åskådare.

Knallarna utefter gatan var till antalet som under ett normalår. Det fanns knallar som var missnöjda med försäljningen och de som var nöjda, vilket också är normalt. Besöksantalet var bra på fredag och söndag, då även vädret var bra. Under lördag var besökare färre än normalt.

Marknadsdanserna blev årets sorgebarn. Besöksantalet var långt ifrån det förväntade och det ekonomiska visar ett betydande underskott. Märkligt, trots att vi hade två bra dansband, professionella DJ:s och scenuppträdandet med tornedalsanknytning. Övertorneås ungdomar valde bort marknadsdanserna för ett lokalt företag.

Den lokale företagaren hade ifjol ett öltält på marknadsområdet utan att ha fått tillåtelse av marknaden. Utan med hjälp av en partikamrat lyckades man med detta trick och utan att ha en tanke på att ersätta ÖSK för marknadsplatsen. Till i år satsade han på en marknadsfestival, där han utnyttjade läget, när ÖSK lockade folk till samhället tack vare marknaden. Kompensationen för detta till ÖSK från företaget är inget. Vidare kan nämnas att Weddes är ett av de få företag i Övertorneå som sponsrar ÖSK med 0 (noll) kronor.

Marknaden är den viktigaste inkomstkällan till ÖSK:s fotbollsverksamhet. Inkomsterna från marknadsplatserna går jämt ut med utgifterna för el, hyrd material och kostnaden för artister på marknadsscenen. ÖSK vinst på marknaden kommer från två håll, Billotteriet och Marknadsdanserna. Nu har ett ben ryckts undan för oss och detta får konsekvenser. Nu får ÖSK:s styrelse ta ställning till två viktiga frågor; 1. Hur ska föreningen kompensera sig för ett betydande inkomstbortfall gentemot budget ? 2. Kan föreningen sälja billotteriet på ett enklare sätt än att anordna en marknad som kräver över tusen timmar i idellt arbete ? Jag har min åsikt klar, nästa år ska jag ha riktigt semester istället för att offra tre veckor av min semester för att på heltid arbeta med att anordna en marknad.

Jag hoppas att Tomas W, Jörgen och Ulf tar sig tid nästa år och arrangerar en marknad istället för att sprida felaktig information om Matarengi Marknad.

Christer Töyrä

f.d Marknadsgeneral.

 

Comments are closed.